Medicinale kruiden zijn al zo oud als de mensheid.
Veel kruiden die nu nog worden gebruikt ter genezing van ziekten werden duizenden jaren geleden ook al gebruikt voor dezelfde kwaal of ongemak.
In het oude Egypte en Rome werd Salie gebruikt als vruchtbaarheidskruid en ook nu nog wordt het gebruikt om o.a. de geslachtsdrift te verhogen.
Nog steeds wordt er door het grootste deel van de wereldbevolking gebruik gemaakt van kruiden om kwalen te genezen.
Enerzijds omdat ze de ervaring hebben en vertrouwen in de kennis van hun voorouders.
Anderzijds dat het goedkope middelen zijn die je in je eigen tuin of in de omgeving kan plukken.
Zeker in ons land wordt dat wat moeilijk. Het balkon biedt niet zoveel mogelijkheden om je kruiden te kweken en zeker mensen uit de stad zijn niet opgegroeid met de kennis en mogelijkheden van kruiden.
Vaak zijn ze er helemaal van vervreemd.
Een groot deel van de hedendaagse synthetische medicijnen is gebaseerd op en afkomstig van planten.
De hedendaagse aspirine komt uit de Moerasspirea, in 1890 heeft het bedrijf Bayer, de samenstelling van de stoffen uit de plant geanalyseerd en deze nagemaakt.
Het probleem met het gebruik van slechts één stof uit een plant is dat er veel bijverschijnselen optreden.
Door de hele plant te gebruiken, krijg je ook alle essentiële ingrediënten binnen. Kruiden werken ook altijd op de mens als geheel en werken niet alleen op een bepaald lichaamsdeel.
Bij de kloosters had men kruidentuinen aangelegd en men bereidde de kruiden in de ruimte die “Officina” werd genoemd. Veel geneeskrachtige kruiden hebben nog steeds het woord officinalis in hun wetenschappelijke naam. Hetgeen erop duidt dat het kruid al eeuwen geleden als geneeskrachtig kruid werd gekweekt en bewerkt in de kloosters.
Zo als: salvia officinalis (salie), althaea officinalis (heemst), pulmonaria officinalis (longkruid).
Het is hoopvol dat nog zoveel kennis over kruiden terug te vinden is in oude boeken en door de overlevering van ouder op kind.
In veel culturen werd kruidengenezing gezien als een gift van de Goden. Dit had tot gevolg dat de genezing van ziekte op veel plaatsen, alleen door Priesters of andere afgevaardigde van God mocht plaatsvinden. In de christelijke wereld leidde dit in de Middeleeuwen tot de heksenjacht. Iedereen die instaat was te genezen ondermijnde het kerkelijk gezag en vond zijn of haar noodlottig einde op de brandstapel.
Soms lijkt het erop dat er weer een “heksenjacht” op stapel staat. Dit is niet te verwonderen omdat er in de geneesmiddelenindustrie heel veel geld verdiend wordt. En het zou een economische ramp worden als iedereen zijn eigen geneesmiddelen in zijn achtertuintje zou gaan kweken. Maar dat zou ook niet handig zijn. Kruiden geven niet voor iedere kwaal een goede oplossing evenals de synthetische middelen nogal eens falen.
Het zou voor de mensheid goed zijn als beide mogelijkheden naast elkaar en aanvullend aan elkaar gebruikt zouden worden.