indigo

In de verftuin vindt u die planten die gebruikt worden bij het verven van textiel en wol in het bijzonder. Het verven met platen is al eeuwen oud en wordt over de hele wereld gedaan om de kleding, huid of gebruiksvoorwerpen op te vrolijken. Kleuren die met natuurlijke verstoffen zijn verkregen hebben vaak een warme gloed die met chemische verstoffen niet is na te bootsen.

Wol is wel het beste en makkelijkste materiaal om met natuurlijke stoffen te verven.

Of het verven met natuurlijk producten een milieu vriendelijk gebeuren is kan over gediscussieerd worden. Zeker de beitsen zijn van een twijfelachtig allooi. De meeste beitsen zijn gebaseerd op metaalverbindingen zoals: ijzerbeits, tinbeits en chroombeits. Maar de Aluinbeits (kalium aliminiumsulfaat) wordt het meest gebruikt. Het zijn allemaal stoffen die uit de grond komen en kunnen dus ook als natuurlijke stoffen gezien worden. Soms is het niet nodig om vooraf te beitsen omdat de plant zelf beitsstoffen bij zich heeft. Bijvoorbeeld de Erica (heide).

Het verf proces verloopt meestal als volgt:

De wol wordt eerst gesponnen en op strengen gebonden. Neem geen wol van de ram want die blijft u ruiken, vooral als er regen aankomt dan gaat de wol ruiken en niet iedereen vindt dat een prettig parfum.

Het wassen gebeurt met regenwaterwater, groene zeep en het liefs urine als ontvetter. Vroeger werd in Tilburg veel wol gewassen en moest iedere werknemer zijn urine meebrengen in een kruik. De Bijnaam voor Tilburgers is daarom ook “Kruikenzeikers”. Tegenwoordig wordt ammoniak gebruikt.

Daarna brengt men de wol in water met een beitsmiddel bijna aan de kook op 90 graden, hier blijft het één à twee uur op staan. Daarna rustig af laten koelen. Zou dit te snel gaan dan gaat de wol vilten. Hierna de wol uitspoelen.

De wol wordt vervolgens weer in een pan met water en het plantmateriaal gedaan en wordt weer bijna aan de kook gebracht na een uur trekken kan de warmtebron uit en de wol afkoelen. Soms wordt er ook een ontwikkelaar toegevoegd bijvoorbeeld kopersulfaat wat een mooie rode gloed kan geven.

Nadat de wol is afgekoeld wordt ze goed uitgespoeld en te drogen gehangen.