tuinzicht

Op 1 januari 2002, vertrok ik voor ruim een maand naar een rustige plaats.
Een sabbatical noemen ze dat tegenwoordig. Maar van Sabbat (rustperiode) kwam niets terecht. Voorzien van tekenpapier, verschillende boeken en een laptop ging ik mijn ideeën over een kruidentuin uitwerken.

Mijn toenmalige tuin van ± 3000 m² is eind jaren 80 aangelegd en bestond vooral uit borders op kleur. In de nieuwe structuur is dit grotendeels blijven bestaan, met daarnaast vier kruidentuinen. Eén tuin met keukenkruiden, één met medicinale-kruiden, één met aromakruiden en een tuin met verfkruiden.

29 mei 2004 is de tuin open gegaan voor publiek. Dat wil niet zeggen dat de tuin klaar is. Mijn ervaring met tuinieren is dat de tuin altijd in beweging is en zelf grote invloed uitoefent op hoe het er uit gaat zien. Dus echt klaar is de tuin nooit. Doordat de tuin al lang bestaat als siertuin heeft het geheel een reeds volwassen uitstraling en kan er genoten worden van de schaduwplekjes bij volwassen bomen.

U wandeld langs een schaduwtuin. Daar zorgt een ongeveer honderd jaar oude hazelaar voor erg veel schaduw die volop benut wordt door schaduwminnende planten. Daarna loopt u tegen de salviaberg op, Hier wordt een verzameling aangelegd uit het enorme assortiment salvia’s, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan salvia’s met een lekkere geur. Voorbij de salvia berg komt u bij de vier elementen: water, vuur, aarde en lucht. Als u over het brugje loopt dat het moeras en de vijver scheidt dan komt u bij de kruidentuinen. Hoewel er overal in de tuin kruiden zijn te vinden, zijn ze in de kruidentuinen duidelijk te herkennen en daar kunt u uw kennis over kruiden wat ophalen.

De eerste tuin is de Keukenkruidentuin die in een strak klassiek patroon is aangelegd. De tweede tuin is de medicinale kruidentuin, waar de kruiden wat door elkaar geplaatst lijken maar waar ieder kruid van dichtbij is te bewonderen door een stelsel van stapstenen. De geurkruidentuin, die daarna volgt prikkelt al uw zintuigen. De verfkruidentuin is een verzameling van kruiden waar vooral wol mee geverfd kan worden. Als u de weg terug volgt loopt u langs de kleur borders waar veelkruiden maar ook gewoon mooie planten ofwel kruiden voor de ziel, mooie borders vormen. Overal in de tuin is het mogelijk om even te gaan zitten en rustig de boeken door te lezen die er liggen om u uitleg te geven.

De tuin is op afspraak te bezoeken voor groepen. Een bezoek bestaat uit een rondleiding met uitleg over het gebruik van kruiden en een kopje kruidenthee.
De tuin is ook te bezoeken tijdens evenementen, zie hiervoor de web-site onder het kopje actueel.

Bij een bezoek betaalt u per groep tot 10 personen € 50,=.
Bij meer dan 10 personen betaalt u € 5,= per persoon meer.

 

 

Helen Otting