anjelier

De aromatuin of geurtuin wordt ook wel de etherische oliën tuin of essentiële oliën tuin genoemd. 

Aromatisch: omdat de kruiden geuren, aroma hebben
Etherisch: omdat de oliën die in deze planten zitten vluchtig zijn
Essentieel: omdat ze het wezenlijke bestanddeel van een plant vormen, de ziel der planten.

Etherische olie wordt ook wel het bloed van de plant genoemd.

Waarom produceren planten geurstoffen?
Geurstoffen zijn voor de planten de opslagplaats van energie, de dragers van informatie en de regelaars van de temperatuur. Etherische oliën beschermen de planten ook tegen bacteriën en schimmels.

Geuren roepen makkelijk herinnering op. Je herinner je een situatie of een gevoel uit het verleden heel snel als je dezelfde geur weer ruikt. Geur is onze sterkste herinnering.

In deze tuin zijn verschillende geurplanten samengebracht. Planten geuren soms via hun bloem, de Anjelier, en soms via hun blad, de munt. Het Cistus roosje is daar weer een uitzondering op zij produceert een hars waardoor het plantje wat kleverig wordt, deze hars ruikt naar amber, een geur die ook in de darmen van potvissen voorkomt. Vroeger werden de potvissen gedood om de geurstof voor de parfumindustrie te winnen, nu wordt hiervoor het cistus roosje gebruikt.

De ethersche oliën worden voor het merendeel door stoomdistillatie uit de plant gewonnen.

De geurstoffen zijn al eeuwenlang bekend om hun krachtige, genezende werking. Ze werken zowel lichamelijk als geestelijk.

Etherische kruiden wordt tevens gebruikt voor:
Parfum
In het huishouden
In de voedingsmiddelen industrie
Cosmetica

Als je verkouden bent of een griep voelt aankomen, ken je bepaalde etherische olie gebruiken in een stoombad. Hiervoor zijn eucalyptus, tijm, salie en theetree erg goed te gebruiken.