dagboek

 

14 juli 2012
Dat het regent is vervelend maar we hebben vocht nodig maar dat het ook zo koud moet zijn, 15 graden, dan krijg je emigratie behoefte.

13 juli 2012
De keukenkruidentuin was wel erg hard aan een onderhoudsbeurt toe. Nu staat hij er weer spik en span bij. Er waren heerlijke bosaardbeitjes (Fragaria vesce) die tot nu toe voor de vogels waren maar nu hebben we ze zelf geproefd. Ook de bladeren van de jonge frisse planten geoogst voor de thee. Er zijn nu ook weer volop plantjes voor de verkoop.

12 juli 2012
Heerlijk mooi weer en rustig op het productie land aan het werk. De twee munt bedden onkruidvrij gemaakt en aangevuld met wat extra planten. Nu staan de bedden helemaal vol en kan alles gaan groeien. En er was de eerste oogst van de groene Marokkaanse munt (Nana) en pepermunt (Mentha Peperita)

11 juli 2012
Heel veel zaad van de Engelwortel (Angelica archangelica) geoogst. De schapen hadden dan wel alle bladeren opgegeten maar de vruchtzetting is gewoon doorgegaan. Heerlijk dat zaad in de ochtend thee.

engelwortelzaadbol

10 juli 2012
De goudsbloemen (Calendula Officinalis) kunnen nu in grote hoeveelheden geoogst worden. De planten zij zo snel gegroeid. Bij het schoonmaken van de border miste de planten hun steuntjes die de ongewenste kruiden hun gaven. Hopelijk zijn ze wel blij met minder concurrentie en gaan ze gewoon verder met bloeien.

calendula

9 juli 2012
De Curcuma zedoaria staat weer op zijn plaats in de verftuin. Het is me niet gelukt om ze deze winter over te houden. Gelukkig was hij in het tuincentrum te koop. Hij staat wel in de verftu9in voor de mooie gele kleur maar in de medicinale tuin is hij ook goed op zijn plaats. OP dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de werking van Curcuma bij kanker.

3 juli 2012
De eerste Linde bloesem geoogst. Het verbaast me steeds dat de veelvuldig geprezen lindebloesemthee helemaal niet zo geweldig is. Ik vind het een flauwe thee.

lindebloesem

30 juni 2012
Het is heerlijk om de poort binnen te wandelen nu de rozen zo overheerlijk staan te geuren. De rozengeur komt je direct tegemoet nu het weer zo heerlijk zonnig is.

21 juni 2012
De dagen gaan al weer korter worden.

20 juni 2012
De eerste goudsbloem (Calendula officinalis) staat in bloei. Het is nog niet voldoende om te gaan oogsten, dat laat nog even op zich wachten. De haan is overleden.

19 juni 2012
Wat is er mooier en ruikt lekkerder dan een hele droogkast vol rozen.

 

18 juni 2012
Heerlijk zo’n buurman die even alle hagen snoeit, nu de buxus hagen nog dan is alles weer keurig geschoren. Voor de buxus moet de zon dan nog wel even weg blijven want hij blijft mooier als er na het scheren de zon er niet direct op staat. Er is nog heel wat frambozenblad (Rubus Idaeus) geoogst en ook zwartebessen (Ribes nigrum) blad Er zijn heel wat nieuwe scheuten die dat mogelijk maken.

 

17 juni 2012
Ongelooflijk zoveel slakken als er weer zijn. Ik zie mijn egeltje ook niet meer. Een bakje met bier waar ze gretig van drinken en dan er in vallen en verdrinken, helpt wel.

15 juni 2012
Weer rozen geoogst. Er zijn er weer heel wat. Ze mogen wel wat meer zon hebben.

rozenoogst

14 juni 2012
Weer flink wat vlierbloesem geoogst. Dat ruikt toch wel heerlijk als ik nu de droogruimte binnen kom.

12 juni 2012
Alle afrikaantjes (Tagetes tenuifolia) in de verfkruidentuin zijn helemaal opgegeten door de slakken. Dit jaar is zijn de slakken echt heel vervelend.

 

28 mei 2012
Eindelijk weer aan het oogsten. De witte dovenetel (Lamium maculatum album), het blad van de bosaardbei (fragaria vesca) en het blad van de zwarte bes (Ribes nigrum).Allemaal voor de theeën.

witte dovenetel

27 mei 2012
De nieuwe voorraad biologisch gekweekte kruiden in gekocht. Heel veel Citroenverbena (Aloysia triphylla) voor de heerlijke thee en natuurlijk al de andere soorten. De stevia (Stevia rebaudiana) is er nog niet dat gaat nog 5 weken duren helaas.

26 april 2012
Vandaag een gesprek gehad met Erica Kruiderijen. Dit om te kijken of we
op bepaalde punten kunnen samenwerken. Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden.

24 april 2012
De medicinale tuin weer helemaal schoon, het ziet er nog wel kaal uit nu als de temperatuur nu een om hoog gaat dan kan alles gaan groeien.

21 april 2012
De keukenkruidentuin weer schoongemaakt. De meeste Salie is bevroren en zal vernieuwd moeten worden. Ook de Laurier is vernieuwd. Volgend jaar moet hij echt naar binnen want hij redt het niet met die strenge vorst die we dit jaar gehad hebben.

20 april 2012
Eindelijk de vijver is klaar. Van mijn broer zoetwater mosselen om het water schoon te houden, slakken en zoetwater kreeftjes om de algen tegen te gaan, gekregen dat maakt het wel bijzonder. Nu weer aan de kruidentuinen werken. Als alles 5 mei weer spik en span moet zijn dan wordt het hard werken.

19 april 2012
De waterval is echt heel spectaculair geworden. Er zit al padden dril in de vijver. De nood was hoog.

waterval

14 april 2012
De vijver eindelijk weer vol water laten lopen. Halverwege zat er al een paddenechtpaar en een kikker in. Die hebben echt zitten wachten tot we zo ver waren.

13 april 2012
De groente tuin verder schoon gemaakt. De knoflook die vorig jaar is gepoot staat er heel mooi bij. Ben benieuwd of de 6 verschillende soorten ook verschillende smaken hebben.

8 april 2012
De erwten, kapucijners en tuinbonen doen het niet of de duiven hebben ze opgesmikkeld.

3 april 2012
Ongeveer 230 kg. Vijver folie gehaald. Mooi rubber dat soepel valt en tegen een stootje kan. En gelijk maar heel veel planten meegebracht want het moet wel een planten vijver worden met veel amfibieën.

22 maart 2012
Hulp gekregen bij de renovatie van de vijver. Vooral de bamboe terug brengen binnen de ruimte die hem was toegewezen is een verschrikkelijke
Klus.

16 maart 2012
Begonnen met de vijver leeg te halen. Er ligt ongeveer 1 meter modder op de bodem. Dat wordt een hele klus om het leeg te halen en de modder een plek te geven. Het is wel vruchtbare grond die gebruikt kan worden.

4 maart 2012
De erwten, kapucijners en tuinbonen gepoot.

2 maart 2012
Toch maar gewaagd om de pomp weer aan te sluiten. Misschien gaat het nog vriezen maar dan pakken we hem wel in. Het is erg plezierig om buiten en in de kas water te hebben. En hij deed het in één keer, geweldig. Andere jaren was het een klus van een dag en dan kon ik er soms nog een vakman bijhalen
.

28 april 2012
Een muizennest gevonden in een la in de buitenwinkel. Ik heb ze weggestuurd want dat kan natuurlijk niet. Wat maken die een rommel.

25 februari 2012
Eindelijk begonnen met de renovatie van de vijver. Op dit moment is dat niets meer dan alles slopen. Het ziet er afschuwelijk uit. En ook hier weer bamboe die zich niet aan de regels houdt maar dan de wat grotere.
Ook een verdrietige ontdekking. Een halve emmer vol met dode kikkers.
Ze hebben zich niet voldoende verstopt voor de vorst terwijl er ruimte en diepte genoeg was. Heel jammer.

24 februari 2012
Al enkele border, die het dichtste bij huis liggen, schoongemaakt. Zodat het er al netjes uitziet vanuit de huiskamer en de voorjaarsbloemen beter uitkomen. Er zijn duizenden sneeuwklokjes te zien. Hele witte velden. Prachtig.

sneeuwklokje close

23 februari 2012
Een hele worsteling met een kleine bamboe in de siertuin. Ik dacht hem vorig jaar er helemaal uitgehaald te hebben maar als ik zie hoeveel wortels hij nu weer ontwikkeld heeft dan is dat bar en boos. Dit zal een jaarlijks terugkerend karwij worden.

22 februari 2012
Eindelijk weer een op de “kop” kunnen staan. Volgens mij geeft dat het goede gevoel bij tuinieren. Voorover staan waardoor er lekker veel bloed naar je hoofd stoomt, gelijktijdig kan je alle vraagstukken van het leven voorbij laten trekken en je komt weer helemaal verfrist uit de tuin. Tuinieren wordt niet voor niets gezien als een heilzaam middel bij psychische problemen.

 

21 februari 2012
We hebben in mooi weer meegebracht, er kan weer buiten gewerkt worden. Terwijl het carnaval letterlijk voorbij trekt, heb ik de bramen gesnoeid. Dat is altijd weer een hele klus vooral door al die doornen. Maar ze staan er weer mooi opgebonden bij. Ook even de grond mooi los gemaakt en er wat compost van de eigen composthopen toegevoegd. Dat wordt straks weer smullen. Ook de Japanse Wijnbes flink onder handen genomen en een hele groep stekken opgepot zodat de liefhebber ze deze zomer weer kan kopen.

kruidenwinkel fes

19 februari 2012
Weer terug van een reis naar Marokko. Een heerlijke plek voor een Herborist. Een land waar kruiden, ook geneeskrachtige kruiden deel uit maken van het dagelijks leven. Daarnaast heel veel lekkere geuren. Veel verschillende soorten wierook. Speciale parfum winkels waar je je eigen parfum kan laten samenstellen. Het is allemaal verrukkelijk. En natuurlijk heerlijke specerijen. Deze keer alleen maar voor eigen gebruik ingekocht.

6 februari 2012
En zo zien de muizen de sneeuwklokjes. Het zijn nu ook echte sneeuwklokjes maar dan in de knop.

sneeuwklokjes

5 februari 2012
Veel werk is er niet. Gelukkig een nieuwe fotocamera die uitgeprobeerd moet worden dus daar gaan we dan. De narcis dus ook. Nog niet eerder heb ik meegemaakt dat de narcissen zo te lijden hadden van de vorst. Maar deze was er ook al begin januari, hij had toch moeten weten dat het te vroeg was. Maar ja het is een narcis.

narcis

4 februari 2012
Na meer dan een jaar geen dagboek bij te hebben gehouden wil ik toch weer mijn ervaringen delen. Het is wel heel optimistisch om dat te zeggen bij 14 graden vorst in de nacht en -4 over dag. Maar de schoonheid van de sneeuw in de tuin is wel de moeite waard. Ik ben geen echte spoorzoeker. Al die sporen in de tuin werken wel op mijn fantasie. Is dit nu een vogeltje met een sleeppootje, omdat er een streepje bij zijn pootje staat of is het zijn staart die hij of zij meesleept in de sneeuw. Toch eens zo’n boekje kopen.

sporen

 

2012

 

15 december 2009
En nu is het dan echt winter. Vorst, witte landerijen van de rijp en ik moet mijn kerstboompje nog uit de grond halen!

14 december 2009
Nog net op tijd alle pompen binnen kunnen halen en het kasje kunnen inpakken. Zo is het klaar voor koning winter.

12 december 2009
Een aantal kilo Bergamot (Citrus aurantium var. Bergamia) gekregen. Een zusje van de Bittere Sinasappel (Citrus aurantium) Maar wel een heel bijzonder zusje. Hij lijkt op een ronde citroen, smaakt ook zuur maar wel mij een speciale bijsmaak die aan een parfum doet denken. Maar dat komt misschien omdat ik de etherische olie van deze vrucht veel gebruikt in de badolie en parfum. Nu ligt alles in dunne plakjes te drogen om in de thee te verwerken. De echte Earl Grey thee is samengesteld uit zwarte thee en deze vrucht.

11 december 2009
De oude “Wilde kers” ook wel zoetekers genoemd (Prunus avium) is vandaag is vandaag omgelegd. Hij was op. Er was niets te zien aan de stam toen hij werd doorgezaagd maar hij stond al twee jaar te kwakkelen. Bloesem ging wel maar vruchten en bladeren waren zeer armetierig. Er is in de nieuwe boomgaard weer één geplant.
En nu alles opruimen want natuurlijk is er gelijktijdig weer heel veel gesnoeid in de tuin.

10 december 2009
De sneeuwklokjes staan al zeker 5 cm. boven de grond. Gelukkig ligt er nog wat blad op voor als het straks echt winter wordt.

7 december 2009
Het blijft gelukkig mooi weer op te spitten en de ongewenste kruiden vin de productie tuin weg te halen. Hopelijk blijft het weer nog een beetje zacht.

3 december 2009
Vandaag de laatste 4 fruitbomen gekocht voor in de boomgaard. Het ziet er wel heel indrukwekkend uit 35 bomen netjes in het gelid.

1 december 2009
Eindelijk aan het Lavendelbed kunnen beginnen. Er is teveel gras tussen de planten gegroeid. Hierdoor zijn er nogal wat planten dood gegaan. Jammer. En toch hebben ze een aardige productie gegeven deze zomer. Ze verdienen het dus om dit voorjaar helemaal schoon te beginnen.

30 november 2009
Eindelijk begonnen met het bladruimen. Alle bladeren zijn nu van de bomen na de stormen van vorige week. Dus harken, Harken en nog eens harken. En tussendoor ook wat snoeien. Dat kan ik niet laten in deze periode van het jaar. Dan is het heel zichtbaar welke takken weg moeten om de boom of struik in model te houden en om te voorkomen dat kruislinkse takken elkaar beschadigen.

28 november 2009
De primula (Primula polyanthus) staat al te bloeien. Ook de Citroenverbena die nog buiten stond loopt uit en ik zag ook een musje met een veertje in zijn snavel. Alles is een beetje in de war volgens mij.

21 november 2009
Vandaag zijn de bomen geleverd voor de boomgaard. De helft is ook al geplant, morgen de andere helft. Dan nog de korven er omheen. Sommige moeten nu nog gesnoeid worden om straks een stevig gestel te krijgen.


20 november 2009
Heerlijke Mispel/Gemberjam gemaakt. De Mispel (Mespilus germanica) is toch wel een beetje ondergewaardeerd. Zal hem nog eens op de site zetten. De vrucht moet je vooral buiten eten zodat je lekker kan kliederen door hem leeg te zuigen en daarna de pitten uit te spugen. Het zijn geen elegante handelingen voor aan tafel maar wel heerlijk.

18 november 2009
Het bed met de bosaardbeien helemaal schoon gemaakt. Er zaten dit jaar heel wat aardbeitjes aan maar ze waren moeilijk te vinden omdat er teveel gras tussen stond. Hopelijk gaan ze het komende jaar ook zoveel aardbeitjes geven nu kan ik ze makkelijk plukken.

17 november 2009
Nog een paar zwartebessen struiken geplant om komend jaar voldoende blad te hebben voor de thee en natuurlijk bessen voor de jam.

16 november 2009
Alle gaten voor de boomgaard zijn gegraven, wel door een machientje want om 35 gaten te graven is wel heel veel zwaar werk.
Op het productie land het bed met Maggiplant (Levisticum officinalis) schoongemaakt en alle aardbeien planten de ruimte gegeven.

27 oktober 2009
Dit jaar weer wat nieuwe rozen gehaald. Voor de sier en de geur. Vooral heel sterke soorten zoals de Rugosarozen. Deze bloeien door, geuren heerlijk, zijn erg sterk en zien er gezond uit. En ze zijn in verschillende kleuren te koop. Wat wil ik nog meer.

18 oktober 2009
Weer een heerlijke zeep gemaakt met citrus oliën. En nat6uurlijk alleen plantaardige materialen gebruikt.


6 oktober 2009
De potplanten naar voren gehaald het gaat nog wel niet vriezen maar nu staan ze dichter bij huis en dat is makkelijke met de verzorging. Zo kan ik de komende tijd nog wat Pelargoniums stekken en ook de andere potplanten en dan gaan ze naar de winter stalling.

4 oktober 2009
Heerlijk om nu ook tijd te hebben voor wat andere zaken. Dus weer zeep gemaakt. Schattige zeepjes met roosjes er op. Zonde om te gebruiken.

3 oktober 2009
Alle kippen en de haan zijn nu weg dat is heel stil. Waar moet nu het oude brood heen en de groenten resten? Tja, van de zomer komt er weer een nieuwe toom.

1 oktober 2009
Deze zomer veel te weinig aandacht aan het onderhoud van de productie tuin kunnen besteden. Dit jaar wil ik er voor zorgen dat alles voor de winter schoon is van ongewenst kruid en de bedjes gespit zijn zodat ik in het voorjaar direct kan gaan zaaien en alles snel en vrolijk kan gaan groeien.

27 september 2009
Het tuin seizoen is al weer voorbij. Natuurlijk zijn er nog wel doe-dagen maar de zaterdag en zondag is er geen opentuin meer.
Dit jaar waren er meer groepen dan individuen in de tuin. Een de verkoop was ook goed. Zeker het bijzondere assortiment planten heeft het goed gedaan. Dat gaan we volgens jaar weer doen. Het was wel hard werken. Maar het was een prachtige zomer.

23 september 2009
De Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) en het Kerriekruid (Helichrysum italicum) die ik gestekt heb zijn prachtig geworteld. Dat worden mooie planten voor volgend jaar. Een deel van de Rozemarijn planten wordt op het productie veld gezet voor de thee.

20 september 2009
Het oogsten van de goudsbloem (calendula officinalis) en de Venkel (Foeniculum vulgare) blijft maar doorgaan. Zelfs de aardbeien geven nieuwe vruchten. Dat heb ik nog nooit meegemaakt en het is nog steeds het zelfde ras.

17 september 2009
Een nieuw product voor in de winkel. Ambachtelijk gemaakte zeep. Dat ziet er heel mooi uit en is ook erg leuk om te doen. Ze worden met lekkere etherische oliën en kruiden opgevrolijkt. Dat wordt echt iets voor de winter.

10 september 2009
Zo een lekkere voorraad vlierbessensap ingemaakt, zijn we voor de winter weer beschermd tegen alle virussen.

7 september 2009
Een overweldigende oogst druiven. Vorigjaar was er niet één druif doordat er een schimmel in zat. Het mooie is dat de druivenstruik dit zelf heeft overwonnen. Niets spuiten of voeden hij heeft zichzelf genezen. Dus zijn de druiven nu ook extra gezond en smaken heerlijk zoet. Volgens de theorie van de salvestrolen heeft de plant nu stoffen bij zich die bepaalde ziektekiemen kunnen vernietigen. Dus snoepen maar. Hoewel er ook veel calorieën in zitten.

4 september 2009
Eindelijk de medicinale tuin weer op orde. Helemaal schoongemaakt en alle wat te enthousiaste groeiers ingeperkt. Het ziet er dan weer wat beter uit en de planten zijn goed te herkennen.

2 september 2009
De keukenkruidentuin was wel heel erg aan een goede onderhoudsbeurt toe en dat is gelukt vandaag. Nu het even wat rustiger is met oogsten komt hier voor weer tijd.

1 september 2009
De hop (Humulus lupulus) Kan geoogst worden. Voor mij blijven de bellen kleine wondertjes. Zo mooi van vorm. Het blijft spannend om de Venkelzaden (Foeniculum vulgare) op tijd te oogsten Ben je te vroeg dan verschrompelen ze tijdens het drogen, ben je te laat dan zijn ze zo lelijk bruin. Ze moeten een beetje grijsgroen zijn waarbij het scherm geel begint te kleuren en de richels in het zaad duidelijk zichtbaar zijn. Dan krijg je mooie groene zaden.

29 augustus 2009
De verftuin is echt mooi geworden. Het lijkt wel een kleurrijk schilderijtje.
Er staat nu ook echte indigo in en wel 7 soorten afrikaantjes (Tagetes) kleinbloemige, geel, bruin, dubbelbloemig met hart en geel met bruine strepen en vooral het Anijsafrikaantje niet vergeten (Tagetes lucida) Ook wel Mexicaanse dragon genoemd, heeft een heerlijk sterke kruidige smaak. Trouwens het kleine citroenafrikaantje (Tagetes tenuifolia lemon)
is ook lekker in thee. Eén soort is nu al 1,60 meter hoog maar heeft nog geen bloemen ben benieuwd. Ik word nog een afrikaantjes fan.

27 augustus 2009
Heerlijk is het om iedere morgen de tuin in te lopen en dan de vruchten te plukken voor het ontbijt. Nu zijn de gele frambozen (Rubus idaeus ́Fallgold́) rijp. Een heerlijke vrucht die lekker lang blijft dragen. Vroeg in de Zomer begint het feest met de rode bessen (Ribes rubrum), daarna de aardbeien (Fracaria), de gewone frambozen (Rubus idaeus), Zwarte bessen (Ribes nigrum), Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius), Bramen (Rubus Fruticosus) en nu dan de Gele framboos en de druiven (Vitis vinifera) niet te vergeten. Allemaal heerlijk inde yoghurt. Een echte luxe.

26 augustus 2009
Zo weer terug van weg geweest.
Het is geweldig om naar het productieland te fietsen en dan voor het hek tien Patrijzen te zien staan. Prachtig, ze hebben niet op me gewacht.
Voor de tweede keer Groene/ Marokkaanse munt (Mentha spicata ‘Nana’) geoogst, ze is heel mooi. Natuurlijk wordt ook de goudsbloem (Calendula Officinalis) binnengehaald en de oogst van de Venkelzaden (Foeniculum vulgare) is begonnen. Het ruikt weer verrukkelijk in de theewerkplaats.

25 augustus 2009
Het was heerlijk in Slowakije. Vooral in de buurt van de Hoge Tatra. Daar is de natuur één grote kruidentuin. Heerlijk om in te wandelen en alles te herkennen. De weilanden zijn niet mooi één kleur groen maar een gevarieerd scala aan kruiden en grassoorten. Dat lijkt mij toch lekker als je koe of schaap bent. Kan je kiezen.

 

23 juni 2009
Het bospad voorzien van een dikke laag haksel dat ziet er nu mooi uit en het loopt heel zacht. Veel mooie frambozen (Rubus idaeus) geplukt

21 juni 2009
Midzomer en ook nog op zondag. Het was een mooie dag met af en toe wat regen maar veel zonneschijn. En de Theeproeverij was geslaagd.

20 juni 2009
Eindelijk na twintig jaar staat de Tulpenboom (Liriodendron tulipiferum) in bloei. Ik had de hoop al een beetje opgegeven maar ten onrechte.
Veel rode bessen (Ribes rubrum) en aardbeien (Fragaria) geoogst. De bessen zijn heel dik en smaken zelfs een beetje zoet. Lekker sap van gemaakt voor van de winter of om te gorgelen als ik weer last van mijn keel krijg. Tot nu toe is het een geweldig jaar voor het kleinfruit.

17 juni 2009
De rozen siroop is gebotteld. Ze is niet zo mooi rood als vorig jaar. Toen heb ik hem voornamelijk getrokken van de Rosa Gallica officinalis en nu van de Damascena. De Gallica is veel roder en kleurt daarmee ook de siroop.

15 juni 2009
De Goudsbloemen (Calendula officinalis) Komt nu al op na 9 dagen. Het is dus echt groeizaam weer.

14 juni 2009
Dat is even schrikken, ga ik de draadalg uit de vijver halen en bij de derde schep kom ik er achter dat er allemaal kikkervisjes in de alg zitten. Een aantal heb ik kunnen redden maar niet allemaal. Dan maar een vijver met draadalg.

13 juni 2009
Voor de derde keer het rozenwater voor de siroop verschoont. De vloeistof door het vergiet en dan nieuwe rozenblaadjes er bij. Nu twee dagen laten staan en dan de siroop gaan maken.

9 juni 2009
Heerlijk om op een zonnige dag als vandaag kamille te oogsten vlak langs het veldje met heerlijke aardbeien en dan af en toe een aardbei snoepen.
De Citroenverbena (Aloysia triphylla) de fransen zeggen Verveine, in de volle grond gepoot. Dan groeien ze het beste. Niet vergeten om ze dan voor de vorst weer binnen te halen.

8 juni 2009
Er is begonnen met het snoeien van de beukenhagen. Ieder jaar weer een gigantisch werk. Maar met een beetje hulp gaat dat goed.

7 juni 2009
Op klaarlichte dag zomaar een egel in de tuin, met zijn bekje vol blad. Hij was heel druk bezig een nest te bouwen. En nu maar hopen dat de hond dat niet door heeft.

6 juni 2009
Goudsbloem (Calendula officinalis) gezaaid nog later als vorig jaar. Hopelijk gaat dit ook weer goed.

3 juni 2009
Begonnen met beregenen voor al op het productie land alles is zo droog daar kom ik met geen gereedschap meer in. En met een beetje water verandert de structuur van de grond geweldig. En kan er lekker gespit worden.

2 juni 2009
Soms is het te druk om het dagboek bij te houden.

6 mei 2009
Heel veel zilverschoon (Potentilla anserina) geoogst voor de thee. Hij is dwars door de groene munt gegroeid. Dat is niet de bedoeling. Nu ik hem er tussenuit heb gehaald krijgt hopelijk de groene munt de overhand en wie weet verdwijnt de zilverschoon dan wel. Je moet hoop houden.

4 mei 2009
Zwartebessen blad (Ribes Nigrum) en frambozenblad (Rubus idaeus) geoogst voor de thee.

3 mei 2009
Het distilleren van etherische olie was erg leuk om te doen. De olie is minimaal, de reden hiervoor moet nog uitgezocht worden maar er is voldoende hydrolaat.

2 mei 2009
De tuin is weer open er kan weer bezoek komen.

30 april 2009
Met heel veel hulp de paden schoon gekregen en veel andere klusjes. Het is toch steeds weer gezellig om met een hele groep aan het werk te zijn in de tuin. Alle planten staan klaar voor de verkoop. Het zijn toch weer erg veel soorten geworden. De winkel is weer ingeruimd. We kunnen beginnen.

29 april 2009
Heel veel kruiden gekocht voor de verkoop. Veel is nog erg klein en zal even zorg nodig hebben voor ze verkocht kunnen worden. Maar de citroen verbena (Aloysia triphylla) staat er al mooi bij dus kan verkocht worden.

25 april 2009
Gelukkig het vogeltje is weer terug. Het is een Roodborstje en heeft negen eitjes gelegd.

12 april 2009
Dat is toch wat, heeft één of ander vogeltje, ik weet nog niet welk, in de schuur in mijn bakje voor klein tuingereedschap een nestje gebouwd.
Ik heb het er heel voorzichtig uitgehaald mijn gereedschap er uit en het nestje weer terug. Nu maar hopen dat zij/hij dat goed vindt.

9 april 2009
Eindelijk nu ook de eikenstammen voorzien van een entstof voor de paddestoelen. Heel veel Shii Take en nu maar afwachten. Ook de regeninstallatie is klaar ze kunnen dus vochtig gehouden worden. Het vraagt wel veel geduld voor de eerste zwammen over ongeveer vier maanden komen.

31 maart 2009
Het gras voor het eerst gemaaid. Dat is de gewoonte voor 2 april moet het voor de eerste keer gemaaid zijn.

23 maart 2009
Vandaag eindelijk de berkenstammen geënt met de zomeroesterzwam. De berkenstammen zijn het eerste aan de beurt omdat ze al even liggen. Het hout moet afgestorven zijn maar mag ook weer niet te lang liggen want dan hebben andere dan de gewenste zwammen hun intrek genomen. 1 maand is een mooie tijd. Ze staan nu lekker in de regen en de zwamvlok kan zich mooi gaan verspreiden. Met een beetje geluk kan ik ze in het najaar oogsten. En dan maar smullen.

21 maart 2009
Een mooie datum. Het begin van het voorjaar. Het was prachtig weer en zo konden we aan de grote schoonmaak beginnen. Al het oude materiaal wegruimen, nog wat blad opruimen en dan staan er ineens allemaal neusjes boven de grond. Dan is het echt voorjaar.

18 maart 2009
Het aardbeienveldje schoongemaakt. Een rij oude planten weggehaald en een rij nieuwe aangeplant. Zo loopt mijn veldje de tuin door.

17 maart 2009
De geur kruidentuin van nieuw split voorzien samen met de nieuwe borderscheiding ziet het er nu prachtig uit. De rozen in de productietuin gesnoeid. Nu zijn echt alle rozen klaar. Het broed voor de paddenstoelen is binnen gekomen. Nu kunnen de berkenstammen geënt worden met de zomer oesterzwam.

16 maart 2009
Voor dat de beuken haag gaat uitlopen de toppen gesnoeid, als ik dat niet doe dan ziet de haag er zo snel uitgeschoten uit en dat is niet mooi.

15 maart 2009
Het aardbeienveld schoon gemaakt. Het is ieder jaar weer verbijsterend zoveel boterbloemen er tussen staan.

14 maart 2009
De laatste rozen in de voorlichtingstuin gesnoeid, zo lopen al weer uit.

12 maart 2009
Al een groot stuk van de groentetuin omgespit. En wat aardperen geoogst, ze zijn dit jaar flink groot. Samen met de recepten van vroege vogels is dat een leuk cadeautje.

11 maart 2009
De eerste stukjes van de sierborders schoongemaakt voor de lente.

10 maart 2009
Eiken boomstammetjes gehaald voor de paddenstoelen kweek. Nu moeten ze even een maand rusten voor ze geënt kunnen worden. Direct gebroed bestelt.

7 maart 2009
De Lei-linden (Tilia Vulgaris) die inmiddels bevorderd zijn tot Markante bomen in de Gemeente Gennep zijn weer gesnoeid. Nog net op tijd, het had een paar weken eerder mogen gebeuren maar soms lukt dat niet in de planning.

25 februari 2009
Er staan duizenden sneeuwklokjes in bloei, prachtig. Twee meter zoethout wortel (Glycyrrhiza glabra) geoogst. Geweldig en ook vers smaakt ze goed. Nu is ze makkelijk te schillen. In de schil zit de stof die voor een hoge bloeddruk zorgt maar als de wortel eenmaal gedroogd is krijg je de schil er niet meer af.

19 februari 2009
Nieuwe rozen gehaald voor de productietuin Bulgaarse roos (Rosa Damacene trigintipetala) dat zijn de rozen die ook gebruikt worden voor de rozenolie. Hier zal er rozensiroop van gemaakt worden.

12 februari 2009
IJzeren platen gekocht voor de afzetting in de geurtuin. Zo komt er een goede afscheiding tussen de border en het split.

2 februari 2009
Twee dagen aan het versnipperen geweest van het snoeihout. Alles op de paden verwerkt dat staan steeds weer netjes. Een paar stammen van de Berk (Betula pendula) bewaard voor de paddenstoelenkweek.

29 januari 2009
Er zijn een paar bomen omgezaagd. Een Kers, een Berk, een Acacia en een Es. Dat voelt altijd heel vervelend. Maar om het komende jaar de verfkruidentuin eindelijk eens uit de verf te laten komen was daar meer licht nodig. Tuinieren is keuzes maken.

27 januari 2009
Een nieuw tunnelkasje gezet. Bij de oude was de rits kapot en dan is de hele tunnel niet goed meer te gebruiken. Nu een kleinere geplaatst maar wel één waar ik rechtop in kan staan en van gewapend plastic. De voorgevel zit los van het geheel hierdoor komt er niet zoveel spanning op de rits te staan. Hopelijk gaat deze nu langer mee.

22 januari 2009
De Tover Hazelaar (Hamamelis virginiana)staat al mooi te bloeien. De takjes die toch gesnoeid moeten worden nu al afgeknipt en op de vaas gezet, zo heb ik er binnen ook wat aan.

20 januari 2009
Eindelijk de druiven gesnoeid. Normaal gebeurt dat tussen kerst en nieuwjaar. Dit jaar lukte dat niet en daarna die strenge vorst dat gaat al helemaal niet. Maar te lang wachten is ook niet goed als de temperatuur hoger wordt gaan de sappen weer stromen en dan kan de plant dood bloeden als hij gesnoeid wordt.

19 januari 2009
De eerste sneeuwklokjes staan te bloeien, dat geeft altijd weer hoop. Door de regen en de wind is het wel heel erg guur voor ze.

15 januari 2009
De Laurier(Laurus nobilis) lijkt wel veel bruine bladeren te hebben. Hij hoeft nog niet dood te zijn. Belangrijk is hoe de wortels zich hebben gehouden. We wachten nog af voor we drastisch gaan snoeien. Dat kan altijd nog.

13 januari 2009
Zomaar ineens al die sneeuw weg. De heel vroege krokussen staan wel al boven de grond.

11 januari 2009
Even geen dagboek bijgehouden maar nu zijn we er weer. Natuurlijk is het wel beperkt want met zoveel sneeuw en vorst is het stil in de tuin. Het is spannend wat er gaat gebeuren met de Laurier, Rozemarijn en verschillende Salvia’s die het de afgelopen jaren goed de winter zijn doorgekomen maar nu met een aantal nachten achterelkaar meer dan 15 graden vorst het misschien niet overleven. De Laurier staat er te geuren alsof al de etherische olie vrijkomt en dat is geen goed teken. Met de planten die goed verstopt zitten onder de sneeuw zal het wel goed komen want de sneeuw is een mooi isolatielaagje.