6 juni 2020 gaat de tuin weer open. Iedere zaterdag en zondag tussen 10 en 17 uur kunt u de tuin bezoeken. 30 augustus 2020 gaat de tuin weer in winterslaap.

De tuin gaat open op 6 juni omkleed met de gebruikelijke voorwaarden.
Er kunnen niet meer dan 10 personen tegelijk naar binnen. We hebben voor de bezoekers voldoende afstand tussen de zitjes waar rustig een kopje kruidenthee gedronken kan worden.
- Bij de ingang staan 10 bamboestokken van 1,50 m. Als deze op zijn moet u even wachten tot er iemand vertrekt. Als u zeker wilt zijn van een plekje dan belt u van tevoren of u zendt een email een dag van tevoren dan reserveren wij voor u een bamboestok.
- Bij de ingang en op verschillende plaatsen in de tuin staat desinfecterings-handgel. Daarnaast vindt u ook handcrème van Heleno Kruiden. Deze kunt u na het desinfecteren gebruiken om de handen wat te verwennen. De handcrème desinfecteert niet.
- Er wordt hard aan gewerkt zodat u alle informatie over de kruiden met een QR-code via uw telefoon op kan roepen. Ook de boeken zijn nog beschikbaar, met daarnaast een desinfecteermiddel.
- De winkel kan maar door 1 persoon tegelijk bezocht worden. En natuurlijk kunt u hier contactloos met u pinpas betalen. Wel graag een masker dragen omdat de ruimte erg klein is. Als u die niet bij u heeft kunt u er een kopen voor €1,00.
- De entree kan ook met de pinpas betaald worden of contant, door het in de daarvoor beschikbare bus te deponeren. Ondanks dit alles blijft de entree € 3,00
- Als u de tuin weer verlaat zet u de stok weer terug nadat u hem met een desinfecteerdoekje hebt afgeveegd.
Het lijkt allemaal wel heel veel gedoe, maar de tuin is het waard en een lekker kopje verse kruidenthee maakt weer veel goed.
Tot ziens in de tuin

 


2 mei 2020 staat Heleno Kruiden op De LENTeMARKT tussen 10.30 en 16 uur kunt u genieten van het jaarlijks evenement op de  Historische Tuinderij Warmoes, Griftdijk Noord 11, 6663AA Lent bij Nijmegen. Zie voor meer informatie www.dewarmoes.nl. Gaat niet door


23 en 24 mei 2020 tussen 10 en 18 uur vindt u Heleno Kruiden bij het Kräterkartenfest in de Historische tuin van Schloss Moyland, Am Schloss 4 47551 Bedburg-Hau. Zie voor meer informatie www.moyland.de verschoven naar 11 en 12 juli 2020 Gaat niet door

1 juni 2020 kennismaken met Parc Buitengewoon, natuurhuisjes en glamping en hun leverancierts.  Kleefseweg 14, Ven-Zelderheide. Zie voor meer informatie en reservering www.parcbuitengewoon.nl


5 juli 2020  tussen 10 en 16 uur, landgoedfair Landgoed Mokerheide, Heumensebaan 2, Molenhoek. Zie voor verdere informatie www.Natuurmonumenten.nl / Rijk van Nijmegen

 

Maar natuurlijk kunt u ook gewoon bij Heleno kruiden terrecht voor uw inkopen.

Even bellen of we thuis zijn 0653105604 en contactloos pinnen kan tegenwoordig ook.

facebook www.facebook.com/helenokruiden

 

De vlier (Sambucus nigra)

blierbloem


Niemand snapte hoe het kon, maar het jongetje kwam met kletsnatte voeten thuis, terwijl het helemaal niet geregend had. Zijn moeder bezorgd als altijd, stopte hem meteen in bed, want hij hoestte en proestte dat het een aard had. Toen hij lekker onder de wol lag begon ze vlierthee voor hem te maken want iedereen weet dat die heel goed helpt als je erg verkouden bent. (uit het vliervrouwtje en het jongetje van Anderson).

De vlierboom wordt gezien als een huisapotheek voor het landvolk. Ieder deel van het seizoen heeft hij een gave die onze gezondheid kan verbeteren.

Daarnaast wordt er in veel sage en sprookjes over de vlier verhaald.
In het Angelsaksische heet de vlier Eldrun wat vuur betekent. In een Griekse sage heeft Prometheus het vuur van de goden in een hole vlierstengel naar de aarde gebracht. Vrouw Holle, de vliermoeder, de godin van leven en dood leefde volgens de overlevering in een vlierboom.

In de lente is de vlier een echte mierenstruik. De jonge loten scheiden dan een zoete gom af waar de bladluis op afkomt, de luizen scheiden weer hun honingdouw af waar de mieren zich aan te goed doen. Deze zorgen er weer voor dat rupsen en andere insecten op afstand gehouden worden, als een soort wederdienst aan de vlier. In de zomer en herfst trek de boom heel veel vogels aan die ervoor zorgen dat de zaden van de vlier overal terecht komen. Zo is de vlier een soort dorpsplein geworden voor de dierenwereld.
Maar ook voor allerlei andere mythische en religieuze figuren.
De vlier valt onder de bescherming van de Witte godin. En haar heilige getal is vijf. Kijken we nu naar de vlier dan zien we het volgende:
Vijf blaadjes aan de bloem, vijf gele stampers, vijf kelkblaadjes, de schermen hangen aan vijf stelen aan het eind van elke tak die zich weer onder verdelen in vijf zijtakjes. De witte godin bewaakt de deur van de onderwereld, naar de dood en de innerlijke mysteries.
In paalwoningen in Zwitserland van 2000 jaar voor onze jaartelling zijn er al zaden van de vlier gevonden. En een leerling van Aristoteles ca. 300 jr. voor onze jaartelling beschreef de geneeskracht van de vlier. Dus 4000 jaar geleden speelde hij al een rol in het leven van mensen.

De vlier werd in het verleden vereerd en er werden allerlei magische krachten aan toe geschreven. De vliergodin beschermde de boom, iedereen die er ijdel of egoïstische gebruikmaakte van de boom werd afgestraft door dat er onheil over die persoon en zijn naaste werd uitgesproken.
Het was sterk af te raden om vlierhout als brandhout te gebruiken want dan breng je het kwaad mee in huis onder anderen zou het pluimvee sterven. Zou de vogelpest daardoor ontstaan zijn? Als het niet anders kan vraag dan toestemming aan de boom en neem daarbij je hoed af. Zou je dat niet doen dan sterft er binnenkort iemand in je naaste omgeving. Opletten dus.

Maar de vlier heeft ook zijn goede kanten zij beschermd ons tegen Heksen, men steekt vliertakjes op het graf en als het wortelt dan weet men dat de dode zalig is geworden.
Als je onder een bloeiende vlierboom in slaap valt, door de zware en zwoele zoete geur word je naar het rijk der feeën vervoerd en tegelijk word je beschermd tegen slangen, muggen, heksen en boze geesten. Vooral tegen midzomernacht kun je de elfenkoning met zijn gevolg rond de boom zien.
En wat dacht u van het vlierenfluitje weet u nog hoe het gemaakt wordt?

De hele boom werd gebruikt om zijn geneeskrachtige werking, bloesem als thee vooral bij verkoudheid en griep, bessen als versterking van het afweersysteem door de vit. C en ondersteun het immuunsysteem dit kunnen we in deze dagen met rond dwarrelende virussen goed gebruiken, bladeren voor huidproblemen, bast vooral voor de maag en darmen en de wortel voor de nieren.

vlierbes

Maar je kunt er ook heerlijke drankjes en pannenkoekjes van maken. Voeg vlierbloemen schermen zonder steeltjes toe aan het deeg voor een flensje. Heerlijk.

Leg een vlierbloesem in een drijfschaal en de insecten blijven op een afstand.
Tot slot een verhaaltje van Annie M.G. Schmidt:
Wanneer ik u een goede raad mag geven:
De vlier bloeit, het is mei. Vooruit, pluk vlier! Het is niet zo vaak mei meer in uw leven, Misschien nog dertig keer, misschien nog vier.