7 februari 2024 een lezing voor Groei en Bloei West-Betuwe te Geldermalsen Over EHBO uit eigen tuin.

3 maart 2024 een work-shop over Reinigen van binnen en van buiten, een milde vastekuur, het maken van een scrub en een gezichtsmasker. Dit vind plaats bij Merken MetgenMets, Utrechtseweg 433, 6865CL Doorwerth. aanmelden bij www.MergenMetz.nl

16 maart 2024 Lezing EHBO uit eigen tuin, Dit vind plaats bij Merken MetgenMets, Utrechtseweg 433, 6865CL Doorwerth. aanmelden bij www.MergenMetz.nl

28 april 2024 een lezing over Huidverzorging met Natuurlijke producten. Dit vind plaats bij Merken MetgenMets, Utrechtseweg 433, 6865CL Doorwerth. aanmelden bij www.MergenMetz.nl

25 mei 2024 een lezing met thee proeverij over Thee uit eigen tuin. Dit vind plaats bij Merken MetgenMets, Utrechtseweg 433, 6865CL Doorwerth. aanmelden bij www.MergenMetz.nl

 

Markten:

4 MEI 2043 Betuwe Voorjaarsfair in de boomgaarden van "De Woerdt" Woerdsestraat 4 6684DL te Ressen

openingstijd 10.30 en 16.00uur.De Woerdt

8 en 9 juni 2024 Appeltern plantenfestein Daar vindt u Heleno Kruiden in de tuin van A.vogel met theeproeven en een demonstratie creme en zalf maken.

 


berk blad

Berk (Betula pendula)

Er zijn verschillende soorten berken, we bespreken hier de ruwe berk, maar heeft op veel punten dezelfde werking als de Zachte berk (Betula pubescens)
De berk is een snel groeiende boom die maximaal 80 jaar wordt.
Ze kan 30 meter hoog worden. Ze heeft een wortelgestel dat niet te diep aard en een mooi rechtopgaande stam die een witte schors heeft die na enkele jaren in repen loslaat. De ouderwordende boom vertoont onderaan de stam diepe grijze kloven. De takken en takjes vormen een luchtig bossig uiterlijk. In de herfst en winter laat de berk makkelijk het teveel aan dunne takjes vallen. Ze heeft ovaal vormige bladeren met een puntig uiteinde die boven op donker groen zijn en aan de onderkant grijsgroen.
De Berk is in het voorjaar één van de eerste bomen die haar licht groene blaadjes laat zien, haar stam is wit en als hier dan het voorjaarszonnetje op schijnt geeft deze combinatie een luchtigheid en schoonheid die velen aan het dichten hebben gezet en haar betitelen als vrouwelijke boom. Vooral de Germanen bejubelde haar als heilige boom. En gebruikte haar als Meiboom.
Deze boomverering was in strijd met de Christelijke leer en deze vertelde boze verhalen over de boom. Zo zie je de heksen dus op een bezemsteel met berkentwijgen, want heksen waren slecht.

Naam Berk (Betula pendula)
In het Keltisch betekent: “Betu” slaan. Er wordt met de berkentakjes op de huid geslagen voor een betere doorbloeding. Dit gebeurt nog steeds in de Scandinavische landen en Rusland, vooral na een sauna bezoek. Pendula staat voor hangend. De takjes van de Berk hangen aan de uiteinden naar beneden.
Alles van de boom wordt gebruikt: De blaadjes, het sap en de bast en het hout.

Werking: De belangrijkste werking van de berk is vochtafdrijvend en reinigen.
De Berk is een echt voorjaarskruid. De jonge blaadjes zijn goed te gebruiken in een thee. Ze kunnen goed gedroogd worden zodat je een heel jaar vooruit kan. Het sap werkt reinigend. Ondersteunt bij reumatische pijnen. Het Sap kan zo gedronken worden, het bevat druivensuiker en gist makkelijk waardoor er een lekkere drank van te maken is. Het sap wordt ook gebruikt als haarwater om voor een goede doorbloeding van de hoofdhuid te zorgen. De witte bast werd gebruikt in de schoenen tegen zweetvoeten en men maakte vroeger een afkooksel van de bast en waste daar de voeten mee, met het zelfde doel. De bast wordt ook gedistilleerd en dan ontstaat de berkenteer. Deze olie wordt vooral voor huidproblemen gebruikt zoals eczeem, psoriasis, onreine huid en wondjes. Je komt hem ook veel tegen in antiroos shampoo. Hij wordt door Aromatherapeuten ook ingezet tegen jicht en reumatische pijnen. Van het hout werden mooie gebruiksvoorwerpen gemaakt, door de fijne structuur van het hout werd het gebruikt i.p.v. ebbenhout.

Recepten
Voorjaarsthee: Neem de jonge blaadjes van de berk, samen met wat citroenmelisse en je hebt een heerlijk reinigende vochtdrijvende thee.
Het beste moment om het sap af te tappen is vroeg in het voorjaar voordat de bladeren aan de boom komen. Om het sap af te tappen, neem je een PET-fles, je zoekt een tak met een dikte van de opening van de fles. Haal een stuk van de tak af zodat er een wond ontstaat. Stop dit uiteinde in de fles en bind de fles aan de tak. Buig de tak ietsjes naar benden en bind hem zo aan de boom. Als het op het juiste moment wordt gedaan, dan zie je direct de druppels komen. Meestal houdt het na een paar dagen vanzelf op. Leeg de fles iedere dag en bewaar het sap in de koelkast. Als je het sap buiten de koelkast bewaard en je voegt wat honing toe dan gaat het gisten en krijg je een lekker likeurtje.

berken water

Contra indicatie: Niet gebruiken bij ernstig hart en nier falen. Niet gelijktijdig gebruiken met voedingssupplementen
Literatuur
Groothandboek geneeskrachtige planten dr. Geert Verhelst
Boom en Struik in bos en veld M.Blöte-Obbes
Compendium van Rituele planten in Europa Marcel De Cleene en Marie Claire Lejeune