Schrijf je in voor een gezellige en leerzame Kruiden middag

Een demonstratie middag bij Heleno Kruiden bestaat uit een rondleiding in de kruidentuin. Heerlijke kruidenthee met kruiden cake, een demonstratie en een kruiden cadeautje.

22 mei 2022
Demonstratie medicinale kruiden.
Hier kunt u zien hoe eenvoudig het is om zelf een zalf of crème te maken. Natuurlijk neem u hiervan iets mee naar huis.

19 juni 2022
Demonstratie keukenkruiden.
Hier kunt u na wat uitleg zelf uw kruidenolie of kruidenzout maken. Natuurlijk neemt u uw zelfgemaakte product mee naar huis.

17 juli 2022
Demonstratie geurkruiden verwerken.
Hier kunt u zien hoe etherische olie wordt gewonnen via distillatie. U krijgt een flesje van het waardevolle bijproduct, hydrolaat, ook wel geurwater genoemd, mee naar huis.

De kosten voor een demonstratie middag zijn € 15,00
Reserveer, minimaal 3 dagen van te voren, een plaatsje via
email of telefoon, met vermelding van Uw naam, telefoonnummer en email adres en natuurlijk met hoeveel personen u komt.

Markten:

24 april 2022 De eerste markt bij Parck Buitengewoon, kleefseweg 14, 6599ACVen-Zelderheide openingstijd 13 en 18 uur

Parck Buitengewoon

14 mei 2022 Betuwe Voorjaarsfair in de boomgaarden van "De Woerdt" Woerdsestraat 4 6684DL te Ressen

openingstijd 10.30 en 16.00uur.De Woerdt

28 en 29 Mei 2022 Kraetergartenfest, Am Schloss 4, 47551 Bedburg-Hau, Duitsland (net over de grens) openingstijd 10.00-18.00 uur

Schloss Moyland

 


Appeltjes van Oranje

sinasappelboom

 

Voor een herborist is het zuiden van Portugal een eldorado. Waar je ook wandelt overal kom je kruiden tegen. Zoals de Rozemarijn, Tijm, Munt, Duivenkervel, Malva, Venkel en zo kan ik wel doorgaan en dan ook nog eens de bomen zoals de Olijf, Johannesbroodboom, amandel maar in januari valt vooral de citrusboom op. De Mandarijn, Citroen en de Sinasappel. Laranja zeggen de Portugezen tegen een sinaasappel een woord dat makkelijk te onthouden is want het woord ranja zit er in volgens Rutten een minderwaardig drankje want we moeten het feest wel sober houden maar het mag meer zijn dan ranja. Ik kan daar wel iets in mee voelen want als kind vond ik ranja verschrikkelijk. En overal kreeg je ranja als er feest was. Als volwassenen ben ik het meer gaan waarderen maar dan met een flinke scheut rum er bij en veel ijsblokjes een heerlijke drank in de zomer.


Sinaasappel is een lastig woord met die twee aa’s je zegt toch sinasappel, maar soms mag je het van een woordenboek ook met één a schrijven.

Wat zo wonderlijk aan die Sinaasappel is dat het de vrucht draagt en gelijktijdig de bloemen. Je kunt je afvragen of het onder de kruiden valt maar voor mij staat dat buiten kijf. Zeker als je de aromatherapie er bij pakt dan zijn er maar liefst drie etherische oliën te maken van een boom. Van de schil, van de bloesem en van het blad.

sinasappelbloesem

Meestal wordt dan de bittere sinaasappel (Citrus aurantium) gebruikt. De Sevilla Laranja zoals ze die in Portugal noemen omdat hij, ter opsiering, op heel veel pleinen in het Spaanse Sevilla staat. De vrucht van de bittere sinaasappel is niet lekker om zo te eten, hiervan wordt vooral de Engelse marmelade gemaakt. Ook lekker op een croissantje met roomboter maar dan alleen op zondag anders word je er te dik van.

Eens heb ik de bittere Sinaasappel als klein boompje gehad. Te laat dacht ik er aan dat hij in de winter niet in de verwarmde kas stond. Dat was heel triest. Het had gevroren en de bladeren waren bevroren en lieten toen al hun etherische olie vrij als een laatste groet rook het heerlijk in de koude kas, het was een verdrietig moment. Daarna ben ik heel wat kwekerijen af geweest ook in Zuid Portugal maar er was niet aan te komen. Ja, wel een van twee meter hoog maar dat gaat niet in de auto. Jammer ik blijf er naar uitkijken alleen al om de geuren.
De olie uit de schil perste ik als kind al uit boven een vlammetje dat gaf van die mooie vurige spetters, niet wetende dat ik er later vanuit mijn beroep nog veel mee te maken zou krijgen.

In de aroma therapie wordt de olie uit de schil omschreven als een troostende geur. Volgens Susanne Fischer-Rizzi zorgt ze voor een “Warme blijheid en frisse onbezonnenheid” dat trekt me wel. De olie uit het blad wordt Petitgrain genoemd en deze olie zorgt volgens Suzanne voor verfrissing, hij wordt veel in eau-de-cologne gebruikt, en hij maakt het hart blij. De bloemen geven de neroliolie en wordt ingezet bij depressie en slapeloosheid. Ik ben heel erg verliefd op de zoete kruidige geur. Er moet altijd wel iets van in mijn parfum zitten. Jammer dat ze zo duur is. Uiteraard hebben de drie oliën veel meer capaciteiten maar voor een goed humeur moet je gewoon door de sinaasappelboomgaard lopen en her en der wat weg plukken kneuzen en dan de geur opsnuiven. Het is geen wonder dat de mensen in Zuid Europa over het algemeen een vrolijke en optimistische instelling hebben.

Tja, en dan in deze tijd is het natuurlijk weer de vrolijke oranje kleur die ons Nederlanders opvrolijkt omdat het Koningshuis het als symbool gebruikt. Ik dacht vanwege de Spaanse overheersing. Maar er ligt een relatie met de stad Orange in Frankrijk. Ik heb daar niet zoveel mee. Spanje en Frankrijk vind ik prachtige landen maar ik kan me er niet mee identificeren.
We moeten ook maar eens een nieuw Volkslied gaan maken. En de Spaanse koning en het Duitse bloed er maar uithalen. Ik heb die Spaanse koning van de tijd dat het volkslied werd geschreven niet zo hoog staan. En zeker niet vereerd als ik denk aan de inquisitie die met de instemming van de Spaanse koningen plaats vond waardoor heel wat collega Herboristen op de brandstapel belande.
Maar de vrolijke kleur Oranje houden we er in want het is feestelijk vooral in de koude wintermaanden dan zijn die oranje ballen met heel veel vitamine en heerlijke geuren een weldaad op alle gebied.