laurier

Keukenkruiden zijn aromatische planten die gebruikt worden om smaak en geur te brengen aan onze maaltijd.

Als we het over keukenkruiden hebben, dan moeten we een onderscheid maken tussen specerijen en tuinkruiden.

Specerijen zijn vooral de smaakmakers uit de tropische gebieden, zoals kruidnagel, nootmuskaat, peper en kaneel. Maar onze Nederlandse tuinen bieden ook veel mogelijkheden om de maaltijd op te fleuren met smaakmakers.
Vaak zijn onze tuinkruiden fijn van smaak en voor wie het koken een liefhebberij is, zijn er erg veel mogelijkheden om iedere dag een andere smaak op tafel te zetten.
Hierdoor kan het eten een avontuur worden in plaats van het alleen maar vullen van onze maag.

Er is een hele reeks van smaken die wij kunnen ervaren, zoals bitter, zout, wrang, scherp, zoet, vettig, en zuur.
Onze tong is niet op alle plaatsen voor dezelfde smaak gevoelig. Het zoete proeven we met de punt, het zure op de zijkant en het bittere achter op de tong. Daarnaast is er ook een volgorde van smaak. Zoet proeven we eerder dan bitter.

Tuinkruiden zorgen er ook voor dat ons voedsel op een plezierige manier wordt verwerkt. Salie maakt bij voorbeeld gebakken spijzen beter verteerbaar, Rozemarijn breekt vet af en Karwij bevordert de spijsvertering. Keukenkruiden zijn dus niet alleen voor het lekker, ze zorgen er ook voor dat u zich na de maaltijd lekker voelt.