Verwachtingen voor het komende jaar tot nu toe:

5 mei 2018 LENTeMARKT  Een markt voor de lente kriebels. Veel vaste planten, eenjarige planten zaden en alles wat je in dit seizoen wilt hebben.

2 en 3 juni 2018 Kräuter gartenfest Schloss Moyland. Een prachtige bijeenkomst en een geweldige omgeving. |Net even over de grens in Duitsland. Heleno Kruiden heeft er ook een stand. Voor meer informatie www.moyland.de

facebook www.facebook.com/helenokruiden

 

daslook


Daslook (Allium ursinum)  een berenkruid

Vroeg in het voorjaar als de sneeuwklokjes zijn uitgebloeid en de andere voorjaarsbloemen in hun volle pracht staan dan is daar ook de Daslook.
Hij staat niet in veel tuinen maar dat is een gemis. Want het is een mooi, lekker en zeer nuttig kruid.

De plant
De Daslook is een overblijvende plant. Met een klein bolletje. Hij wordt tussen de 10 en 30 cm hoog. Hij heeft frisgroene elliptische bladeren. In het voorjaar ontstaat uit de kern een driekantige stengel met aan het eind een schermvormige witte bloem. Let op het blad heeft wel iets weg van het blad van het lelietje der dalen, en deze is zeer giftig. Het blad van de daslook ruikt naar knoflook als u het kneust. Na de bloei trekt hij zich terug om in het volgend voorjaar weer terug te komen.

Naam:
Allium ursinum Daklook
Allium is de naam voor de ui achtige en Ursinus  is afgeleid van “ursus” Latijns voor Beer. De ui van de beer dus. In Duitsland heet hij Bärlauch. Het verhaal gaat dat de Beren als ze uit hun winterslaap komen als eerste de daslook eten om hun darmwerking op gang te brengen en te reinigen. Daarom is hij naar hun genoemd. In onze streek zal dit gelden voor de Das vandaar dat wij hem Daslook noemen. Maar om eerlijk te zijn zullen er maar weinig dieren zijn die van de looksmaak houden. Er wordt ook beweerd dat je van dit lookplantje zo sterk wordt als een beer vandaag de naam beerlook.

 

Werking
Naast lekker is daslook ook heel gezond. Het blad bevat antibiotische stoffen, etherische olie, vitamine C en mineralen. Allemaal stoffen die we in een vaak grieperige periode van het voorjaar goed kunnen gebruiken. Daarnaast zorgt hij voor het reinigen van het bloed en de darmen en heeft net als knoflook een positieve werking op de bloeddruk. Een gezond plantje dus.

 

Gebruik
In Engeland heeft men een gezegde dat luid: Eet prei in maart en daslook in mei, dan heeft men het hele jaar geen dokter nodig. Het kruid wordt voornamelijk gebruik bij darminfectie, aderverkalking en wormen. Ook hield Goethe erg van daslook, waarbij de sterk tot hypochondrie neigende dichter ook de gezonde werking waardeerde. Goethe werd overigens 82 jaar oud.
Het sap van het blad wordt ook wel op steenpuisten gelegd waardoor de bacterie dodende werking de puist sneller verdwijnt.
We gebruiken het blad, dat u gewoon als een sla kunt eten. U kunt het toevoegen aan uw salade, maar een blaadje op uw boterham met kaas is heerlijk. Daarnaast kunt u er erg veel gerechten mee op smaak maken. Als u het aan een warmgerecht toevoegt moet u dat aan het eind van het kookproces doen zodat de smaak behouden blijft. Het voordeel van de daslook is dat hij naar knoflook smaakt maar je ruikt er achteraf niet naar.

Recept
Daslook Pesto,
125 gram goede bio kwark
125 zachte kaas Camembert Peper, Paprikapoeder en zout
Een kleine goed fijn gemaakte ui
Zoveel mogelijk Daslook
De Daslook fijnsnijden, verwijder de korst van de camembert en vermeng alle ingrediënten. Doe dit in een goed schoongemaakt potje. Smeer het op je boterham, je eitje of meng het met een flinke scheut olijfolie door je macaroni. Heerlijk
Contra indicatie
Niet gebruiken bij een maagzweer, het kruid werkt licht bloedverdunnend.

Literatuur
Groot handboek geneeskrachtige planten
Mit Eva Aschenbrenner durchs Wildkrauterjahr
Compendium van Rituele planten in Europa