Agenda Heleno Kruiden 2019

25 en 26 mei Kräutergartenfest schloss Moyland. Een prachtige markt met kruiden, planten, ambachtelijk creaties en veel voorlichting over kruiden in de prachtige kruidentuin bij het Kasteel. Heleno Kruiden zal hier ook met een stand aanwezig zijn. Zie voor meer informatie de website.

 

1 juni opening tuin seizoen

9 juni 1e pinksterdag demonstratie geurkruiden verwerken. Tussen 11 en 15 uur kunt u zien hoe etherische olie wordt gewonnen. U krijgt een flesje van het waardevolle bijproduct, hydrolaat, ook wel geurwater genoemd, mee naar huis. De entree is voor die dag € 5,00


1 september Sluit de tuin om in 2020 weer open te gaan in het eerste weekeind van juni.
Natuurlijk blijft Heleno Kruiden wel open voor Workshops en verkopen.

facebook www.facebook.com/helenokruiden

3 kleurig viooltje

 

Drie kleurig viooltje (Viola tricolor)

Een liefelijk hulpje voor de huid

De plant
Je herkent haar aan de drie kleuren in de bloem; paars, wit en geel. De bloem heeft 5 kroonblaadjes waarvan er 4 naar boven zijn gericht en één verlengd kroonblad naar beneden. Het plantje wordt maximaal 40 cm. maar is dan meestal al omgevallen omdat het een teer gestel heeft. De blaadjes zijn lancetvormig en gekarteld. Ze is één- soms tweejarig. Maar als je ze eenmaal in je tuin hebt dan zaait ze zich steeds weer uit. Ze is niet voor niet het symbool van de herinnering. Ze is inheems in west Europa maar in Nederland zie je haar niet veel meer in het wild.

Naam:
Viola staat vermoedelijk voor Violet de hoofdkleur van de bloem, en tricolor voor de drie kleuren in het bloemetje. De drie kleuren zijn verbonden met het heilige getal van de drie eenheid.
Maagd, moeder, vrouw.
Water, lucht en aarde.
Geboorte, dood, wedergeboorte
Vader, zoon en de heilige geest
Een volksnaam is stiefmoedertje omdat men in het grote kroonblad onderaan de stiefmoeder ziet zitten, daarnaast zitten haar eigen dochters op een royale plaats en de stiefdochters moeten bovenaan met z’n tweeën op één stoel zitten.

Werking:
Bloedzuiverend, mild vocht drijvend en ontsteking remmend.

Gebruik:
Als een herborist aan het driekleurig viooltje denkt dan denkt ze aan de huid. Het wordt gezien als een belangrijk middel tegen eczeem, psoriasis, acne en andere huidaandoeningen. Het past ook in de voorjaarskuur, de thee zuivert het bloed en daarmee de huid.
Olie van het driekleurig viooltje wordt gebruikt tegen dauwworm en luier eczeem. Vroeger werd het gebruikt tegen liefdesverdriet.
Het viooltje bevat veel slijmstoffen en dat merk je als je het vers eet. Dan wordt het wat glad in je mond. Het heeft ook een noot-achtige smaak. Het is lekker en mooi in een salade.

Recepten
Voor een huidolie pluk je de bloemetjes als ze net bloeien en opgedroogd zijn van de dauw. Doe ze in een pot die je overgiet met een goede zonnebloemolieolie, sluit dit af met een katoenen doek. Dit laat je minimaal zes weken in de zon staan. Regelmatig schudden en zorgen dat er geen vocht bij komt. Zeef het door een schone theedoek en je hebt een mooie olie voor huidproblemen. In de keuken is het een mooi bloemetje om in een ijsblokje in te vriezen. Dit staat prachtig. Je kunt er ook een mooi snoepje van maken door het voorzichtig met eiwit te bestrijken, met poedersuiker te bestrooien en dan in de oven laten drogen met de deur open. Een heel bijzondere decoratie op je toetje.

Nog een verhaaltje over het driekleurig viooltje: Het driekleurig viooltje geurt niet en dat komt zo:
Vroeger groeide het viooltje toen het nog geurde vooral tussen het koren en om het te plukken vertrapten veel mensen het gewas, dit deed het viooltje zoveel leed dat het bad tot de H.Drievuldigheid om haar haar geur te ontnemen. En zo geschiede.

Contra indicatie:
Let op als je een viooltje of kruid uit het tuincentrum koopt dan is het risico groot dat er erg veel chemische middelen zijn gebruikt om het plantje te beschermen en te laten groeien. Zet het dus niet direct op tafel maar laat het een tijdje doorgroeien, of beter nog kweek het zelf uit zaad of koop het bij een biokwekerij.

Gebruikte literatuur: Lesmateriaal van de opleiding tot Herborist van De Sprenk
Groothandboek geneeskrachtige planten dr. Geert Verhelst
Alle kruiden en hun toepassingen van Richard Mabey,
Compendium van rituele planten, Marcel Cleene en Marie Claire Lejeune
Kruiden kweken en gebruiken, Jessica Houdret

driekleurig viooltje groep